maanantai 25. tammikuuta 2016

Romaanin verran ruokintapohdintaa

Tässä on nyt alkuun ainakin kilometrin verran lärpätystä ja sitten lopussa pieni kysymys :D Eli sinne voi ihan suoraankin skipata ;)

Koirat on meillä syöneet raakaa loppuvuodesta 2010, ensin Linka ja pian Sodakin perässä. Kuitenkin kun tarkemmin aloin muistella, niin tulihan raaka kuvioihin jo kissan astuttua taloon loppuvuodesta 2009. Silloin ei vielä tainnut olla mitään valmiita pullia, vaan ostin paikallisesta eläinkaupasta pötköinä lohta ja sika-nautaa, jotka isäni sahasi sopiviksi kiekoiksi. Taisi Doris saada vähän raksuja hampaitaan varten ja kissojen vitamiinivalmistetta sekä öljyä lisänä.

Raakaan siirtymisen jälkeen on lihat kyllä vaihtuneet muutamaankin kertaan. Alkuun ostin ne Vauhti-Raksun rekasta, mutta en muista lakkasiko se käymästä vai mitä tapahtui, mutta Musti&Mirrin avattua tänne liikkeen, hain lihat sieltä. Pian Kuopioon muutettua (3/14) sain kuulla eläinruokatehtaasta, josta lihat sai yli puolet halvemmalla. Sinne siis.

En väitä vian olevan eläinruokatehtaan laadussa, mutta jostain muusta syystä koirat ei kuitenkaan ole enää yhtä hyvässä kunnossa kuin ennen. Kyllä ne syö edelleen monipuolisesti, mutta eivät ilmeisesti kuitenkaan tarpeeksi.

Peruslihana joko sikaa/nautaa/kalkkunaa/liha-riistaa tai sika-nautaa. Kerran viikkoon liha-elin -seosta, sekä pari-kolme kertaa viikkoon maha-lohi-kasvis -mixiä. Lisäksi pellavansiementä, mineraalivalmistetta, nivelainetta ja kuureina lohiöljyä ja/tai pellavansiemenöljyä. Rasvapullia on pakastimessa myös, joiden avulla olen pelannut lisäenergiaa. Luita annan aika vähän, koska Soda hotkii ne liian ahneesti. Osassa lihoista on luuta tai kalkkia mukana ja mineraalissa kalkki myös. Sitten vielä silloin tällöin jugurttia erillisenä aterianaan. Päivittäisenä lisänä tosiaan nivelvalmiste ja bewidog-mineraali. Tottakai kuppeihin eksyy satunnaisesti kaikenlaista muutakin.


Tämä sapuskakuva on ajalta ennen Nevaa. Tässä naudanmahaa, kasvissosetta, nokkosta, nivelaine ja Sodan kupissa vielä E-vitamiini.
Tuohon aikaan koirat oli huikean hyvässä kunnossa joka suhteessa.

Aikaisemmin mulla oli useita purkkeja ja pulloja koiria varten, joiden kanssa jaksoin pelata, sekä annoin lihoina paljon valmis-mixejä, joiden avulla oli helppo pitää ruoka monipuolisena. Tuli useammin keiteltyä kasviksia, tattaripuuroa ja muuta ruokaan lisäksi ja myös iltapiimä/jugurtti oli oma päivittäinen sapuskansa. Nyt tuntuu kuitenkin, että mitä vähemmän muuttujia, sen parempi. Ja koska minutta ei ole pakastimessa loputtomasti tilaa ostaa kymmentä eri sorttia lihoja tai rahaa kalliimpiin valmis-mixeihin, eikä mielenkiintoa pelata kaikenmaaliman lisäravinteiden kanssa, niin lähdetään toisenlaiselle linjalle.
Siellä on purnukoita vaikka minkälaisia, ja kolme innokasta tilanteen tasalla.

Ennen oli aikaa ja rahaa panostaa ihan erillä tavalla myös koirien ruokintaan, mutta nyt sen täytyy pysyä mahdollisimman yksinkertaisena ja edullisena, kuitenkaan laadun kärsimättä. Siispä kokeilen ottaa nappulan rinnalle, eli 50/50 ois lähdössä kokeiluun. Saa nähdä miten koirat siihen reagoi, mutta tiedänpä ainakin sitten mistä mahdollinen oireilu johtuu.

Nappulan rinnalle kuppiin laitan siis noin puolet lihaa. Lihoista jätän ainakin sisäelimet pois ja rasvapullat varmaan myös. Jatkossa voin rasvapullien sijaan pelata lisäenergiaa helposti nappulalla. Lohta ja naudanmahaa haluan edelleen antaa viikottain ja muina päivinä sitten jotain peruslihaa.

Muista purnukoista sen verran, että nivelaine jää edelleen pöydän kulmalle ja varmaan kuureina pellavansiemenöljyä annan. E-vitamiini voisi olla myös hyvä ostos ainakin pojille. Nokkosta kuivasin viime kesänä paljon, ja tarkoitus olisi tehdä samoin myös tulevana kesänä. Mieluiten jättäisin kaikki purkit ja pullot pois ja korvaisin ne Nutrolinilla, mutta se maksaa niin hullun paljon, että en taida edelleenkään raaskia...

Lapsen synnyttyä koirien ruokailu jotenkin mystisesti siirtyi aamusta iltaan. Siispä silloinen iltapiimä/jugurtti onkin nyt aamiainen, silloin harvoin kun sen muistan. Haluaisin sen antaa edes niiden päivien aamuina, kun ohjelmassa on treenit/kisat, tai muuta rankempaa. Saa nähdä muistanko edelleenkään.

Se, kuinka pysyvä tämä ratkaisu tulee olemaan, on ihan toinen juttu. Varmaan joskus jaksan taas paremmin panostaa raa'alla ruokkimiseen ja palataan täysin siihen, tai voihan olla, ettei tämä 50/50 -systeemi edes toimi mun koirille. Pian selviää.

Tässä ruokinta-asioiden äärellä on tullut mietittyä myös allergioita. Yhdeltäkään mun koirista ei ole varsinaisesti mitään todettu, mutta epäilyksiä on kyllä ollut.

Syksyllä 2010, kun Linka kotiutui mulle hurjassa kunnossa, oli epäilys vehnä-, maissi- ja nauta-allergioista. Samaan aikaan tosin oli sikaripunkki todella rajuna, samoin hiiva ja juoksut juuri loppuneet, eli myös hormoonipuolella jylläsi. Siinä kaiken rytäkän keskellä tuli kokeiltua muutamaa viljatonta/naudatonta/maissitonta nappulaa huonolla menestyksellä ja reilussa kuukaudessa päädyttiin kokeilemaan raakaa, jota Linka oli saanut ensimmäisessä kahdesta kotihoitopaikastaan. Samalla oli toki päällä myös erilaisia lääkkeitä sikarin ja hiivan, sekä märkivien/tulehtuneiden haavojen takia. Eli voi olla täyttä sattumaa, että juuri ruuan vaihdoksen tietämillä alkoi koira mennä parempaan kuntoon, tai ehkä sillä oli oikeasti tekemistä asian kanssa.
Linka ensimmäisessä kotihoitopaikassaan juuri Suomeen saapuneena.

Hieman ennen toiseen kotihoitopaikkaan siirtymistä. Tämän jälkeen pian alkoikin juoksut, stressi uudesta paikasta, ruuan vaihdos nappulaan...

Ja mun luona jo parempaan kuntoon taas menossa.

Sodan kuvioita taas olen vasta nyt jälkikäteen miettinyt. Senkin kanssa siirryttiin raakaan aika pian sen jälkeen kun Linka siihen siirtyi, ihan helppouden takia, samaa ruokaa molemmille. Kuitenkin nuorempana sillä oli jatkuvasti maha kuralla, siis viikottain. Usein koulusta/töistä kotiin tullessa oli vastassa ripulia ja myös öisiä ylläreitä tasaisin väliajoin. Enää useampaan vuoteen näin ei ole ollut (paitsi jos joku pöpö saanut kerralla kaikki koirat kuralle), mutta muutos on tapahtunut salavaivihkaa, enkä ole varma onko ruuanvaihdos ollut siinä mukana.
Ripulia, pissiä, silputtu nojatuoli... Mitäpä siihen lisäämään.

Mitä taas tulee Nevaan, niin sehän ei ole koskaan syönyt nappulaa, siis koskaan. Tai joo nameina, mutta eihän se ole sama.. Nevan kasvattajan koirat syövät raakaa ja sitä samaa saavat myös pennut. Mun mielestä ihan todella jees juttu! Oletan, ettei Nevalla olisi mitään allergioita ja vatsa pelittää jatkossakin hyvin, mutta se jää nähtäväksi.

Mutta se kysymys!

Mulla on nyt karsittuna kuusi nappulavaihtista.

Onko teillä
A) Kokemusta jostain näistä?
B) Osaisitko lonkalta heittää mikä vois olla paras / mitä et ainakaan lähtis kokeilemaan?

Nää on nyt järjestyksessä kilohinnan mukaan, kun en muutakaan loogista äkkiseltään keksinyt.


Tässä vielä kuvat koirien anturoista, jotka on olleet jo lähes vuoden ajan karkeat. Nevalla varsinkin myös herkästi halkeilleet. Tuo bewidogin mineraali on hieman auttanut, mutta vielä ois parannettavaa paljon! Näihin tassukuviin on varmaan kiva palata joitain kuukausia myöhemmin ihmettelemään mahdollisia muutoksia :)
Soda

Linka

Neva

1 kommentti:

  1. Mulla on kokemusta Taste of the Wildista. Siiri-koira on kasvanut sillä pennusta junnuksi ja vanhempi koira on myös syönyt sitä. Safka on sopinut kummallekin moitteettomasti ja zooplussalta sitä on saanut tilattua himpun halvemmalla kuin Suomen kaupoista.

    VastaaPoista